ŚWIATOWY TYDZIEŃ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI Dyplom |
||||
W dniach 18-24 listopada 2013 roku po raz szósty został w Polsce
zorganizowany Światowy Tydzień Przedsiębiorczości, obchodzony
jednocześnie w ponad 120 krajach. Pomysłodawcami Światowego Tygodnia
Przedsiębiorczości są były premier Wielkiej Brytanii, Gordon Brown, brytyjska
rządowo-biznesowa organizacja Make Your Mark oraz amerykańska Fundacja
Kauffmana. Celem ŚTP jest stworzenie środowiska społecznego, które aktywnie
wspiera przedsiębiorcze postawy i inicjatywy młodych ludzi. Światowy
Tydzień Przedsiębiorczości
(Global Enterpreneurship Week) jest projektem, w którym uczestniczy ponad 120
krajów. To największe na świecie wydarzenie mające na celu promocję
przedsiębiorczości wśród młodych ludzi. W
tym roku szkolnym nasza szkoła przystąpiła do projektu „OTWARTA FIRMA”
zorganizowanego w ramach ŚTP. Klasa IA wraz z opiekunem Panią Jolantą Grelak
odwiedziła firmę Państwa Magdaleny i
Tomasza Obszańskich „BARWY ZDROWIA”, znajdującą się w Tarnogrodzie przy ul.
Biłgorajskiej 150. Uczniowie poznali funkcjonowanie tłoczni oleju. Ekologiczne
Gospodarstwo Ogrodnicze Państwa Magdaleny i
Tomasza Obszańskich funkcjonuje od 1998 roku. W początkowej fazie
gospodarstwo liczyło -oferowanie
wysokiej jakości produktów EKO -dbanie
o czystość środowiska i ochrony przyrody -promowanie
zdrowej polskiej ekologicznej
żywności -zaspokojenie
potrzeb i zadowolenie klienta Pomysł
utworzenia marki ekologicznych i zdrowych produktów „Barwy Zdrowia” powstał w
1998r. Barwy Zdrowia to promowanie zdrowego stylu życia, a co za tym
idzie zdrowej żywności i sposobów odżywiania się. Mają nadzieję, że przygotowane
przez nich produkty zaspokoją potrzeby najbardziej wymagających Klientów.
Gospodarstwo
zajmuje się promocją i sprzedażą zdrowej polskiej żywności w tym przygotowanych
przez siebie ekologicznych i certyfikowanych produktów. Proponują
najwyższej jakości: -
oleje lniane tłoczone na zimno, -
oleje rzepakowe tłoczone na zimno, -
makuchy lniane, -
makuchy rzepakowe. Obecnie
uprawiają również: Owoce: truskawka, malina, porzeczka
czarna i czerwona, agrest, aronia. Warzywa: ogórek, cebula, marchew,
pietruszka, fasolka, burak ćwikłowy, brokuł, kalafior, por, seler, ziemniak,
czosnek, koper, pasternak. DZIĘKUJEMY PAŃSTWU
MAGDALENIE I TOMASZOWI OBSZAŃSKIM ZA ZAPROSZENIE I MOŻLIWOŚĆ ZWIEDZENIA ICH
FIRMY
Jolanta Grelak
|